Met enige regelmaat worden we, jullie, geconfronteerd met het feit dat onze opdrachtgever verplicht stelt dat personenverkeer (voetgangers, (brom)fietsers en/of automobilisten) door een werkgebied moet waar wij aan het werk zijn. Zo’n situatie kan leiden tot gevaarlijke situaties. Maar zien wij zulke situaties nog wel als gevaarlijke situaties of accepteren we ze, omdat het nu eenmaal niet anders is?
In het kader van Veiligheidsbewustzijn, ga met elkaar in gesprek over het volgende:
Indien het werkgebied niet is afgesloten/ gescheiden van het overige verkeer is er sprake van een verhoogd risico op:
Welke maatregelen zijn er mogelijk?:
Door middel van verkeersmaatregelen (maatregel 3) wordt getracht derden te scheiden van het werkgebied. Helaas blijkt met name in stedelijke gebieden deze maatregel niet voldoende te zijn. Waarschuwingsborden en verkeerskegels of – bakens geven personenverkeer onvoldoende ‘weerstand’ om ze te weren van een werkvak.
Deze weerstand, of beter gezegd, ‘geleiding’ kan wel worden verzorgd door verkeersregelaars (maatregel 4). Deze worden vaak in het begin van een project ingezet (om personenverkeer te laten wennen), echter verdwijnen deze vaak na verloop van tijd.
Zoek afstemming:
De eerder genoemde maatregelen, zijn maatregelen die voor aanvang van de werkzaamheden (in de zogenaamde ontwerpfase) afgestemd dienen te worden tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Het is niet slechts een risico van de opdrachtnemer.
Actie calculator:
Actie projectleider/ hoofduitvoerder:
Actie bouwplaatsmedewerker:
Dura Vermeer kan zich niet verschuilen achter de opdrachtgever. Als professionele aannemer moeten we maatregelen nemen om de veiligheid voor onszelf, de omgeving en personenverkeer te waarborgen. Ook als dit financiële gevolgen heeft.
Meld daarom altijd gevaarlijke situaties!